Nu het mooie weer in Nederland definitief zijn intrede heeft gedaan, is het weer tijd om uw boot uit de stalling te halen. Voordat u daadwerkelijk het water opgaat, is het echter belangrijk dat de buitenboordmotor in optimale conditie is. In dit artikel adviseren wij u over de beste onderhoudsmaatregelen, zodat uw veiligheid gewaarborgd blijft.

Zelf het onderhoud verzorgen

Als u zeker wilt weten dat uw buitenboordmotor in goede toestand verkeert, is het uitbesteden van het onderhoud aan een specialist altijd een veilige keuze. Met een beetje kennis en handigheid is het echter ook mogelijk om de onderhoudswerkzaamheden zelf uit te voeren. Dat is als watersportliefhebber niet alleen leuk om te doen, maar bespaart u ook de nodige kosten.

Het uitvoeren van onderhoud aan uw buitenboordmotor is een jaarlijkse klus die zich het beste leent voor de wintermaanden. Heeft u de onderhoudswerkzaamheden afgelopen winter nog niet uitgevoerd? Dan kunt dit nu prima alsnog doen, voordat u het water opgaat. Volg de tips hieronder om de onderdelen van uw buitenboordmotor op simpele wijze te controleren en eventueel te vervangen.

Ververs de olie in het tandwielhuis

Onderin het staartstuk van de motor bevindt zich het tandwielhuis, dat gevuld is met olie. Tijdens het varen belandt er vaak water in deze olie. Dat heeft op korte termijn geen schadelijke gevolgen, maar is op lange termijn schadelijk voor de onderdelen in de buitenboordmotor. Ververs de olie daarom tijdig voordat u uw boot weer een nieuw seizoen in gebruik neemt.

Controleer de anode

De anode is een belangrijk onderdeel van de buitenboordmotor, omdat het andere onderdelen zoals de schroef beschermt tegen aantasting door het water (galvanische corrosie). Slijtage van een anode is niet erg (het is zelfs de bedoeling!), maar deze mag zich niet in een te vergevorderd stadium bevinden. Vervang de anode in dat geval door een nieuw exemplaar.

Vervang de impeller

Ook de impeller is belangrijk, omdat deze zorgt voor een continue toevoer van koelwater. Hierdoor blijft de buitenboordmotor koel en optimaal functioneren. Na circa honderd draaiuren is het onderdeel echter aan vervanging toe. Afhankelijk van uw gebruik in het voorgaande vaarseizoen, kan het daarom verstandig zijn om de impeller nu alvast te vervangen.

Controleer de schroef

De schroef is logischerwijs cruciaal voor het functioneren van de motor. Demonteer het onderdeel daarom, maak het grondig schoon en controleer op eventuele beschadigingen. Vervang indien nodig. Maak daarnaast ook de aandrijfas schoon en vet deze daarna goed in. Plaats hierna de schroef weer terug met behulp van de splitpen.

Controleer het benzinefilter

Een benzinefilter heeft een waterafscheidende werking en voorkomt dat er condens in uw buitenboordmotor belandt. Dat kan namelijk tot storingen leiden. Controleer het benzinefilter op viezigheid of aanslag en vervang indien nodig.
Andere vraag over het onderhoud van uw buitenboordmotor?

Hierboven noemen we een aantal onderhoudsmaatregelen voor belangrijke onderdelen in uw buitenboordmotor. Heeft u een onderhoudsvraag over een ander onderdeel dat wij verkopen? Aarzel dan niet en neem vrijblijvend contact op via info@powerwatersports.nl. U ontvangt zo spoedig mogelijk een reactie.