Na een lang vaarseizoen komt de winter inmiddels weer met rasse schreden dichterbij. Tijd om uw boot winterklaar te maken en het nodige onderhoud te verrichten voordat deze de stalling ingaat. Dit is niet alleen van belang voor een optimale levensduur van uw bezit, maar bespaart u bovendien veel werk in het voorjaar. Dit zijn de belangrijkste werkzaamheden:

Volle tank met brandstof

Als uw boot niet met een volle tank de stalling ingaat, bestaat het risico op condensvorming in het brandstofsysteem. Aftanken voor de winter voorkomt dit. Voeg aan benzine of diesel bij voorkeur wat fuel stabilizer toe om veroudering van de brandstof te vermijden. Ook carburateurreiniger is nuttig (alleen bij benzine!) ter bescherming van de rubbers in de carburateur. Ook blijven sproeiers en kleine kanalen hierdoor gereinigd, waardoor deze in het nieuwe vaarseizoen betrouwbaar blijven functioneren.

Motorolie en filter vervangen

Voor elk vaarseizoen is het van belang zowel de motorolie als het oliefilter te vervangen. De herfst is hiervoor een beter moment dan het voorjaar, omdat de motor dan nog warmer is en de olie hierdoor dunner. Hierdoor is de motorolie niet alleen eenvoudiger te verwijderen, maar wordt uw motor gedurende de winter niet aangetast door eventuele verontreinigingen die in de olie zijn beland.

Koelen van de motor

Is uw boot eenmaal in de stalling of op een andere liglocatie gearriveerd, dan moet de motor worden gekoeld voor de winter. Dit gebeurt in vrijwel alle gevallen met water. Met behulp van een speciale doorspoelkit kunt u het koelsysteem spoelen terwijl de boot al op het land ligt. Draai in dat geval de aftappluggen open om het koelwater af te tappen.

Een goed alternatief is om de motor een beetje koelvloeistof te laten opzuigen. Dit voorkomt roestvorming in het motorblok, maar enige voorzichtigheid is geboden. Koelvloeistof is namelijk giftig en mag daarom niet buiten de motor lopen. Controleer tijdens het koelen direct de impeller van de koelwaterpomp. Dit onderdeel voorkomt dat de motor te warm wordt en moet traditioneel eens in de zoveel tijd worden vervangen.

Opladen van de accu’s

Als u uw boot in het voorjaar uit de winterstalling haalt, wilt u graag dat de accu’s direct werken. Het is daarom verstandig deze na het vaarseizoen al volledig op te laden en tijdens de opslag nog eens per maand bij te laden. Op deze manier kunt u in het voorjaar niet alleen direct het water op, maar wordt de levensduur van de accu’s ook nog eens verlengd.

Meer weten over het winteronderhoud van onderdelen zoals uw Yamaha- en Mercruiser-onderdelen? Neem vrijblijvend contact op via info@powerwatersports.nl.