Gaat u in de zomer graag het water op, maar beschikt u helaas nog niet over een vaarbewijs? Ook in dat geval mag u gewoon varen, maar moet u zich wel aan de snelheidsreglementen houden die de Nederlandse wetgeving voorschrijft. Hieronder gaan we nader in op de specifieke regelgeving en het aantal PK dat uw buitenboordmotor mag zijn.

Maximumsnelheid belangrijker dan aantal PK

Laten we eerst een veelvoorkomend misverstand uit de wereld helpen door de centrale vraag in dit artikel te beantwoorden: hoeveel PK mag mijn buitenboordmotor zijn zonder vaarbewijs? Het antwoord op deze vraag is niet zo simpel, want nergens in de wet staat dat een buitenboordmotor maximaal een bepaald aantal kW mag zijn.

Wel wordt er in de wetgeving gesproken over de maximale toegestane snelheid van de boot, als u zonder vaarbewijs het water opgaat. Die maximumsnelheid ligt op 20 kilometer per uur. Maar natuurlijk wordt deze snelheid niet alleen bepaald door het aantal PK van je buitenboordmotor, maar een breed scala aan andere factoren.

Denk hierbij onder meer aan het ontwerp van de boot, de vorm van het onderwaterschip en de onderhoudstoestand van uiteenlopende onderdelen. Ook het aantal personen in de boot is van grote invloed op de maximaal haalbare vaarsnelheid. Maar let op: de waterpolitie hanteert als uitgangspunt dat u alleen vaart en ziet dit dus niet als geldig excuus.

Welk type buitenboordmotor kiest u?

Wilt u onbezorgd het water opgaan en geen slachtoffer worden van een van de vele watersportboetes die de laatste jaren worden uitgedeeld? Dan is het verstandig te kiezen voor een lichtere motor, zodat u met uw sloep gegarandeerd onder de 20 kilometer per uur blijft. Zo weet u zeker dat u de snelheidsregels niet overtreedt en hoeft u in principe geen vaarbewijs aan te schaffen.

Natuurlijk wordt u hierdoor wel enigszins beperkt in uw vaarmogelijkheden. De actieradius van uw boot is bijvoorbeeld minder, omdat langere tochten op grotere wateren in principe niet tot de mogelijkheden behoren. Daarnaast moet een buitenboordmotor bij voorkeur krachtig genoeg zijn om ook voldoende kracht te kunnen leveren bij omstandigheden zoals tegenwind of een volle sloep.

Wilt u zeker weten dat u onder alle omstandigheden het water op kunt, dan is het halen van uw vaarbewijs geen overbodige luxe. Zo kunt u kiezen voor een buitenboordmotor met een flink aantal PK en kunt u overal varen waar u wilt. Of u nu voor een lichtere of zwaardere motor kiest; bij ons kunt u altijd terecht voor kwaliteitsonderdelen tegen een concurrerende prijs!