Categorieën

Informatie

Boiler voor de Boot Er is 1 product.

Toont 1 - 1 van 1 item

Boiler voor de Boot   

Eindelijk lekker warm douchen met onze boilers. Alle boilertanks zijn van hoogwaardig (corrosie bestendig) aluminium en RVS behuizing. Het water kan wel tot een temperatuur van 75 graden verwarmen, dus een comfort die niet te missen is op uw boot, schip of jacht!

Erkend installateur drinkwater op boot aanleggen

Heeft u geen ervaring met instaleren, geen nood! Wij hebben een samenwerking met erkend installateur met specialisme in Legionella.

Schoon drinkwater?

Je vult je watertank met schoon drinkwater. Schoon, maar niet steriel. Dat betekent dat er altijd een aantal bacteriën in zullen zitten. Op zich niet schadelijk, maar onder bepaalde omstandigheden kunnen deze zich vermenigvuldigen, waardoor er een risico voor de gezondheid ontstaat. Van alle bacteriën is de Legionella-bacterie degene die we het meest in de gaten moeten houden, omdat Legionella in schoon drinkwater voorkomt en omdat de ziekte die hij veroorzaakt dodelijk kan zijn. Bovendien levert de situatie aan boord, met een watertank waarin het water vaak enige tijd stil staat, een extra risico op. Overigens zijn maatregelen die je neemt om Legionella te voorkomen ook afdoende voor eventuele andere micro-organismen.

De realiteit

Een besmetting met Legionella loop je op door inademing, niet via consumptie (mits u zich niet verslikt). Als water wordt verneveld (Aerosol) kunnen minuscule waterdruppels diep in de longen terecht komen. Daar dringt de bacterie het lichaam in. De douche vormt daarom het grootste risico, maar ook bij andere tappunten is het mogelijk om een besmetting op te lopen. De Legionella-bacterie veroorzaakt legionellose, ook wel veteranenziekte genoemd. Volgens de Hiswa zijn er mensen aan boord van schepen (recreatievaart) met Legionella besmet geraakt, exacte cijfers zijn niet bekend.

Vermenigvuldiging

Hoewel er slechts enkele Legionella-bacteriën per liter schoon drinkwater voorkomen, kunnen ze zich onder de volgende omstandigheden snel vermenigvuldigen:

- bij een watertemperatuur tussen 20 en 50°C;

- in stilstaand water en bij een lange verblijftijd van het

water;

- in een Biofilm (aanslag in de drinkwaterleiding) 

Legionella-bacteriën vermenigvuldigen zich niet bij temperaturen onder de 20°C. Bij temperaturen tussen 20 en 50°C kunnen ze echter snel in aantal toenemen, met een optimum tussen de 30 en 40°C. Boven de 50°C sterft Legionella. Dan geldt hoe hoger de temperatuur, des te sneller de concentratie bacteriën afneemt. Legionella groeit in stilstaand water.

Anti Legionella douchekop voor in uw boot

Zie ook in onze watersportwinkel filters die 100% garant staan voor veiligheid! Dit zijn legionella douchekoppen met een filter die alle micro-organismen tegenhouden!