Jaarlijks worden er ongeveer 1200 boten gestolen. Minder bekend is de jaarlijkse diefstal van circa 2100 buitenboordmotoren. De Waterpolitie laat weten dat deze cijfers anno 2017 relatief sterk stijgende zijn. Hoewel de autoriteiten streng toezicht proberen te houden op diefstal, neemt het aantal meldingen van diefstal in de watersport namelijk zienderogen toe.

Extra toezicht van politie sorteert klein effect

De overheid is er veel aan gelegen de toenemende criminaliteitscijfers op het water een halt toe te roepen. Afgelopen watersportseizoen heeft de politie daarom extra vaak gecontroleerd om het aantal diefstallen van boten en buitenboordmotoren te verminderen. Naast toezicht vanaf de wal en het water, heeft de politie ook een lokboot ingezet om kwaadwillenden zo op heterdaad te betrappen.

Niet geheel zonder succes, want naar aanleiding hiervan zijn al meerdere verdachten aangehouden. Toch blijkt het afschrikwekkende effect van de maatregelen niet genoeg om de stijging tegen te gaan. Dat is vervelend, want een gestolen buitenboordmotor wordt in een later stadium zelden nog teruggevonden. Voorkomen is ook in dit geval dan ook nog altijd beter dan genezen.

Voorkomen diefstal door preventieve maatregelen

Voorkomen kan onder meer door het nemen van een aantal preventieve maatregelen. Zo adviseert de politie de boot goed vast te leggen aan een ketting of kabel, uiteraard met een gecertificeerd slot. Ook het hang- en sluitwerk bij de kajuitingang moet in orde zijn om de entree van inbrekers te ontmoedigen. Ligt de boot nog op een trailer? Beveilig deze dan met een wielklem of koppelingsslot.

Ook het investeren in een elektronisch beveiligingssysteem is in veel gevallen een verstandig idee. Uiteraard is dit wel afhankelijk van het beschikbare budget en de waarde van de boot in kwestie. Toch is de toegevoegde waarde van een alarmsysteem of vaartuigvolgsysteem inmiddels ruimschoots aangetoond en zijn hiermee al tal van diefstallen voorkomen.

Gecertificeerd slot voor buitenboordmotor kopen

Voor het voorkomen van diefstal van een buitenboordmotor heeft de politie ook enkele belangrijke tips. Zo blijkt het duidelijk markeren van de motor met persoonlijke gegevens (bijvoorbeeld postcode en huisnummer) de kans op diefstal te verkleinen. Voor maximale veiligheid is het ook mogelijk de motor in zijn geheel van de boot mee te nemen.

De beste oplossing om diefstal van een buitenboordmotor te voorkomen ligt echter voor de hand: het aanschaffen van een goed en gecertificeerd slot. Bij Power Watersports heeft u de keuze uit meerdere kwalitatief hoogwaardige varianten, die ervoor zorgen dat uw buitenboordmotor minder kwetsbaar is voor diefstal. Daarnaast profiteert u in onze webwinkel van voordelige prijzen.