Hoe vervang je een buitenboordmotor of inboard motor bougie?

Een bougie vervangen is op zich geen moeilijke klus. Je hebt echter wel het juiste gereedschap nodig. De bougie heeft schroefdraad en zit in de cilinderkop vastgeschroefd. De bougie kun je losschroeven met een pijpsleutel of een bougiesleutel. De bougiesleutel is vaak wat handiger omdat deze een rubberen ring heeft waar de bougie aan vast blijft zitten. Zodoende haal je de bougie er in een keer uit.

 

De buitenboordmotor of inboard motor bougiekabels verwijderen

scooter-brommer-bougiedop-verwijderen

De bougie wordt aangesloten op een bougiekabel. Dit is een dop die over de bougie heen klikt. Deze moet je eerst loshalen voordat je hem met een bougiesleutel kunt losschroeven. Let er op dat de motor niet loopt om te voorkomen dat je een flinke schok krijgt. Wanneer je een motor hebt dan heb je soms te maken met meerdere cilinders. Je komt in dat geval ook meerdere bougiekabels tegen. Belangrijk te weten is dat je de volgorde van de kabels niet moet verwisselen omdat dit de werking van de buitenboordmotor beïnvloed. Doe ze dus op dezelfde plek weer terug. In sommige gevallen is de bougie verstopt achter kunststof kappen. Deze moet je dan eerst verwijderen zodat de bougies bereikbaar worden.

 

De oude buitenboordmotor bougie verwijderen

Als je de bougiekabel verwijderd hebt dan plaats je vervolgens de bougiesleutel over de bougie heen. Zorg dat je de juiste maat gereedschap gebruikt en de sleutel goed past. Vervolgens kun je de bougie los draaien. Een bougie draai je altijd linksom los. Denk aan het losdraaien van de dop van bijvoorbeeld een colafles. In het begin moet je wat kracht uitoefenen omdat de bougie vast kan zitten. Na een halve of hele slag merk je dat het draaien soepeler gaat. Draai net zolang door totdat je het idee hebt dat de bougie los in het motorblok zit en til dan de sleutel omhoog. Als het goed is komt de bougie mee.

 

De nieuwe inboard of buitenboordmotor bougie aanbrengen

scooter-brommer-bougie-verwijderen

De nieuwe bougie aanbrengen gaat in de omgekeerde volgorde als het verwijderen. Steek de bougie in de bougiesleutel en plaats hem terug in het motorblok. Draai de bougiesleutel nu rechtsom (dop colafles vast) maar gebruik hierbij geen kracht. Het schroefdraad van de bougie moet in het schroefdraad van de cilinder gedraaid worden en dit moet vrij soepel gaan. Na een aantal slagen merk je dat je het eindpunt bereikt en de bougie er helemaal is ingedraaid. Let er op: vast = vast. Nog vaster draaien is absoluut niet nodig omdat er is een borgveer aanwezig is welke de bougie op zijn plaats houdt. Wanneer je het idee hebt dat het niet soepel gaat met het erin draaien van de bougie. Staak dan je poging en draai weer linksom om hem eruit te halen. Probeer het vervolgens opnieuw. Het kan namelijk zijn dat je de bougie er scheef indraait. Doordraaien kan schade veroorzaken. Doe deze klus op gevoel. Als de bougie vast zit dan mag je de bougiesleutel weer verwijderen en de bougiekabel(s) weer aansluiten. Heb je kappen of kunststof delen moeten verwijderen voor deze klus dan kun je deze weer terug monteren. Wil je een bougie kopen? Bougies koopt je hier voor de laagste prijs: bougie kopen

TIP:Laat de inboard of buitenboordmotor eerst afkoelen voordat je de bougie gaat losdraaien of vervangen.