U bent een liefhebber van de hengelsport en gaat er graag met uw visboot met buitenboordmotor op uit. Als het maar even kan, doet u dat ook in de winter. En waarom ook niet? Een goed onderhouden buitenboordmotor draait ’s winters even mooi als ’s zomers en de vissen bijten niet minder bij een beetje kou.

Als het water dichtvriest en iedereen het over de mogelijkheid van een Elfstedentocht heeft, houdt het op natuurlijk. Dan kunt u er onmogelijk op uit met uw visboot. Maar als u de kou en guur weer niet schuwt, staat niets u in de weg om ook in de winter van uw passie te genieten. Zorg er wel voor dat uw buitenboordmotor in goede conditie verkeert.

Met de motorboot op jacht naar snoek

Voor de meeste watersportliefhebbers is het seizoen afgelopen. De motorboot wordt een tijdlang niet gebruikt en om de winter te overleven zijn diverse maatregelen getroffen. Dat geldt ook voor de buitenboordmotor, die meestal wordt gedemonteerd om op een droge, vorstvrije plek op te slaan tot het nieuwe seizoen begint. Daarbij kan een winterbeurt geen kwaad. Lees de tips die wij daar onlangs voor gaven.

Voor de echte hengelsportliefhebber is de winter een heel ander verhaal. De echte visser trekt er ook onder de meest barre omstandigheden op uit om met name roofvissen te verschalken. Denk aan de snoekbaars en de snoek. Dat kan vanaf de kant natuurlijk, maar bij bepaalde vistechnieken is een boot met buitenboordmotor onmisbaar.

Maak uw buitenboordmotor winterproof

Dan hebben we het bijvoorbeeld over slepend vissen op snoek met kunstaas pluggen. Dan is een boot met motor essentieel. Op klein water kan dat een boot met elektromotor zijn, op groot water, zoals rivieren, ligt een benzinemotor meer voor de hand. En uiteraard mag een goede spinhengel niet ontbreken. Die worden in visserslatijn ook wel trol- of trollinghengels genoemd.

Laat het kunstaas achter de varende boot zakken, geef een paar meter lijn en sluit de beugel van de molen. Laat de hengel schuin naar achteren wijzen en zet deze eventueel vast op de boot. Dan is het een kwestie van rustig varen, een snelheid van twee tot maximaal drie kilometer per uur is ideaal. En dan maar ‘slenteren op het water’ tot de top van de hengel aangeeft dat het raak is.

Als u er ’s winters met de boot op uittrekt, doet u er wel verstandig aan uw buitenboordmotor ‘winterproof’ te maken. Het is altijd goed om de olie te verversen, zodat u zeker weet dat daar geen water in zit. Kwetsbare onderdelen vervangen kan evenmin kwaad. Ook verdient het aanbeveling om via de wateringang antivries in uw motor in te voeren, het liefst als de motor draait. Vergeet nooit het staartstuk uit het water te halen als uw buitenboordmotor op de boot achterblijft. Wie helemaal geen risico wil lopen, demonteert de motor en bewaart deze in een vorstvrije ruimte. Tot het volgende snoekavontuur.