Jetskiën is ongelooflijk populair in Nederland. Dat is logisch, want Nederland is een waterrijk land bij uitstek. We hebben veel meren en diepe plassen die er prima geschikt voor zijn. Waar je de vaart erin kunt zetten, zeg maar. En we hebben natuurlijk de Noordzee met zijn lange kustlijn. En dat is eveneens een paradijs voor de liefhebber van de jetski of waterscooter.

Wat is eigenlijk de juiste benaming, jetski of waterscooter? Het is allebei juist. Het gaat namelijk om twee verschillende snelle vaartuigen. De jetski is een eenpersoonsvaartuig. Je bestuurt hem meestal staand, wat varen met een jetski extra dynamisch maakt. Rechtop staand snijd je door het water en de golven. Een sensationele ervaring.

Extra zitplaats en buitenboordmotor

De waterscooterlijkt in de verte als twee druppels water op de jetski, maar is toch echt een ander type vaartuig. Hij is robuuster en je bestuurt hem zittend. Nog een belangrijk verschil is dat de waterscooter een extra zitplaats heeft. Je kunt er met twee en soms zelfs drie personen een tocht op maken, net als op een gewone scooter of motor.

Er is nog een belangrijk verschil. Een jetski wordt aangedreven door een zogeheten waterjetmotor. Deze bestaat, simpel gezegd, uit een inlaatkanaal, een pomp en een straalbuis. De pomp zuigt van onder de romp water op. De druk van het water wordt met behulp van de pomprotor verhoogd en met enorme snelheid via de straalbuis naar buiten geperst. Hierdoor wordt de jetski voortgestuwd en kan hij een snelheid van ongeveer tachtig kilometer per uur behalen. De motor van een waterscooter is daarentegen te vergelijken met een conventionele buitenboordmotor, maar dan met een zeer hoog vermogen.

Waterjetmotor of buitenboordmotor, goed onderhoud verhoogt de prestaties

De kick van een jetski of waterscooter is de snelheid die je ermee kunt halen. Dat vraagt veel van de motor. Om die reden is regelmatig en goed onderhoud noodzakelijk. Of het nu een waterjetmotor of een buitenboordmotor betreft, voor beide geldt: hoe beter het onderhoud, hoe beter de prestaties. Gelukkig kun je veel zelf en kun je alle vereiste onderdelen voor je jetski of waterscooter veilig en vertrouwd bij ons bestellen. En we staan altijd klaar met een advies.

Jetski of waterscooter? Klein Vaarbewijs verplicht!

Hoewel de jetski en waterscooter in belangrijke opzichten van elkaar verschillen, is de wet- en regelgeving voor beide hetzelfde. Ze vallen onder de ‘snelle motorboten’ (sneller dan twintig kilometer per uur). Dat houdt in Nederland in dat een Klein Vaarbewijs verplicht is. In veel andere landen hoef je alleen maar achttien of ouder te zijn. Is er verder nog iets om rekening mee te houden? Ja. Er zijn watergebieden waar je jetski of waterscooter niet welkom is. En voor de grotere rijkswateren (IJsselmeer, Markermeer, Waddenzee, Eems en Dollard) moet je een Klein Vaarbewijs deel II op zak hebben.