Ook in 2017 heeft de Nederlandse overheid namelijk weer pittige boetes vastgesteld voor wetsovertredingen op het water. Die boetes variëren van voor de hand liggende zaken zoals snelheidsovertredingen tot knulligheden als het vergeten van uw vaarbewijs of andere noodzakelijke documenten.

Omdat u van het geld liever splinternieuwe onderdelen voor uw Sea-Doo koopt, raden wij aan onderstaande lijst even door te nemen. Zo controleert u in enkele minuten of u het risico loopt op een boete en hoe u financiële schade kunt voorkomen.

Snelheidsovertredingen leiden tot hoge boetes

Net zoals op de weg worden de meeste boetes op het water uitgedeeld voor snelheidsovertredingen. Hoewel u wellicht denkt dat het zo’n vaart niet loopt, worden er regelmatig controles uitgevoerd en zijn de boetes niet mals. Wanneer u op uw waterscooter tot 6 kilometer te hard vaart, kost u dit in 2017 namelijk maar liefst € 90!

Dat is natuurlijk zonde van het geld. Nog meer zonde wordt het naarmate u de snelheidslimiet verder overschrijdt. De hoogte van de uitgedeelde boetes loopt namelijk exponentieel op naarmate uw snelheid op het water hoger ligt. Zo betaalt u maar liefst € 200 als u 20 kilometer per uur te hard vaart en zelfs meer dan € 650 als u 45 kilometer per uur te hard gaat.

Let ook op deze regelgeving…

Specifiek voor waterscooters gelden ook in 2017 weer diverse regels. Zo schrijft de wet voor dat het registratieteken op uw Sea-Doo op de juiste manier moet zijn aangebracht. Is dat niet het geval? Dan mag u de staatskas spekken met € 85. Geen brandblusser aanwezig? € 140. Maakt u geen gebruik van het dodemanskoord? € 230. Dat telt aardig op…

Ook uw vaargedrag op het water kan leiden tot potentiële boetes. Niet geheel onlogisch, want laten we eerlijk zijn: bezitters van waterscooters staan nu eenmaal niet bekend om hun voorzichtige vaargedrag. Vaart u met uw Sea-Doo op plaatsen waar dat niet mag, dan kost het u € 230. Veroorzaakt u daarnaast overlast met golven waar het niet mag? Ook dan krijgt u een rekening van € 230.

Natuurlijk zijn er nog talloze andere boetes die u op het water kunt krijgen. Denk bijvoorbeeld aan ankeren waar het niet mag (€ 340), inhalen waar het niet mag (€ 230) of in- of uitvaren waar dat verboden is (€ 340). Allemaal geld dat u beter kunt investeren in uw Sea-Doo of nieuwe onderdelen daarvoor. Wij adviseren u daarom rekening te houden met bovenstaande regelgeving en wensen u veel watersportplezier!