Als u veel op het water bent, weet u als geen ander dat gevaarlijke situaties zich binnen een mum van tijd kunnen ontspinnen. Dat komt niet alleen omdat het zicht soms slecht is, maar ook omdat de communicatie over grotere afstanden soms lastig is. De oplossing voor deze en andere situaties op het water is simpel: de gastoeter. Onmisbaar voor iedereen die aan watersport doet.

Wat is een gastoeter precies?

Een gastoeter is, zoals de naam al verklapt, eenvoudigweg een toeter die op gas werkt. Na het indrukken van de toeter komt er gas vrij, dat ervoor zorgt dat een dunne strip gaat trillen. Dit is feitelijk hetzelfde principe als bij veel muziek- en snaarinstrumenten. Een gastoeter onderscheidt zich met een kenmerkend geluid, dat ver draagt en onmiskenbaar de aandacht trekt.

Vanwege het opvallende geluid zijn gastoeters sterk in opkomst bij evenementen zoals voetbalwedstrijden. Van oudsher wordt de gastoeter echter vooral gebruikt als signaaltoeter met een nautische bestemming. Met name bij kleinere boten zonder misthoorn, is een signaalhoorn in de vorm van een gastoeter vrijwel onmisbaar.

Waarvoor kan ik een gastoeter gebruiken?

Een gastoeter dient vele doeleinden op het water, waarbij één doelstelling centraal staat: een betere algehele communicatie. Zeker op grote wateren is het soms lastig om anderen te bereiken, maar zelfs in een binnenstedelijke omgeving zoals bij varen op grachten kan dit al problemen opleveren. Een gastoeter is bijvoorbeeld een eenvoudige manier om een brugwachter op uw komst te attenderen.

Prangender is het gebruik van de toeter in gevaarlijker situaties, zoals bij het geven van een blijf-wegsein of het doorseinen van een stuurboord- of bakboordrichting. Een simpel geluidssignaal kan rampzalige aanvaringen voorkomen en heeft al in menig situaties levens gered. Een gastoeter mag dan ook niet ontbreken in het arsenaal van elke serieuze watersportliefhebber.

Welke geluidssignalen zijn er zoal?

Naast het hierboven genoemde blijf-wegsein en stuurboord- en bakboordsein, zijn er nog talloze andere geluidssignalen die elk hun eigen betekenis hebben. Zo betekent het geven van 4 korte stoten met de gastoeter dat u de boot niet kunt manoeuvreren, wat enorm waardevolle informatie is voor de andere partij op het water.

Geeft u bij het binnenvaren van een haven 3 lange stoten op de gastoeter, dan weet het andere scheepvaartverkeer dat u voornemens bent over te steken. Bent u overtuigd van de noodzaak van dit onmisbare watersportartikel? De beste gastoeters vindt u in het uitgebreide assortiment van Power Watersports.