Een snelle terugblik op 2017 leert dat boten en buitenboordmotoren nog altijd een gewillig doelwit zijn van criminelen. In vrijwel iedere Nederlandse regio berichtte de politie over diefstallen uit kleine en grotere plezierhavens. De politie doet zijn best om de daders op te sporen, maar de gestolen waar wordt zelden teruggevonden. Motorboten worden vaak in onderdelen via zwarte circuits verkocht, waarmee de kans dat je ze ooit terugvindt nihil is.

Nederland is een waterrijk landje en dat maakt dat veel mensen plezier beleven aan het bezit van een motorboot, sloep of waterscooter. Dat betekent helaas ook dat er steeds meer vaartuigen worden gestolen. Met name buitenboordmotoren zijn een gewillig en gemakkelijk doelwit. Volgens recente cijfers van de stichting VBV (Verzekeringsbureau Voertuigencriminaliteit) worden er jaarlijks 1200 boten en 2100 buitenboordmotoren ontvreemd. Je kijkt raar op als de jouwe daar bij zit.

Uw boot of buitenboordmotor verdient de beste sloten

Diefstal is nooit helemaal te voorkomen, maar met het treffen van preventieve maatregelen kunt u het risico wel verkleinen. Ook voor watersporters ligt er een uitdaging om het dievengilde het nakijken te geven. De politie geeft daar allerlei tips voor. De belangrijkste tip voor buiten het vaarseizoen is: sla uw boot of buitenboordmotor ’s als u er lange tijd geen gebruik van maakt op in een veilige, goed afgesloten en gecontroleerde stalling.

En als het vaarseizoen weer begint, het moment waar iedere watersporter naar uitkijkt? Leg, als het zover is, uw boot altijd vast aan een kabel of ketting met een goedgekeurd slot. Is uw boot uitgerust met een buitenboordmotor, dan loopt u het minste risico op diefstal door de motor er na het varen af te halen en deze thuis op te slaan. Is dat niet mogelijk, investeer dan in een goedgekeurd buitenboordmotorslot. Bewaart u uw boot op een trailer, gebruik daar dan ook een degelijk, bij voorkeur gecertificeerd slot voor. Dat kan een koppelingsslot of een wielklem zijn.

Houd dieven buitenboord

Is uw boot voorzien van een kajuit, controleer dan aan het begin van het vaarseizoen of het hang- en sluitwerk nog in een goede conditie verkeert. En laat nooit waardevolle spullen in het zicht liggen. Ook van een elektronisch alarmsysteem of vaartuigvolgsysteem gaat een preventieve werking uit. Er zijn tegenwoordig goede track & trace systemen te koop, die ervoor zorgen dat criminelen zich nog eens extra achter het oor krabben voor ze uw boot of buitenboordmotor meenemen.

Nog een handige tip: zet uw huisnummer en postcode goed zichtbaar op uw boot of buitenboordmotor. Ook dat schrikt dieven af. Ook is het raadzaam om uw boot te registreren. Op de website van de eerder genoemde stichting VBV kunt u daar een speciale registratiekaart voor downloaden. Maak ook foto’s van uw schip en buitenboordmotor. Dat geeft houvast bij het doen van aangifte.

Stel, uw boot of buitenboordmotor wordt gestolen. Heeft het dan zin om aangifte te doen? Dat heeft het zeker. En hoe completer de aangifte, hoe groter de kans dat uw spullen getraceerd worden. En mocht u in de buurt van jachthavens of aanlegplaatsen activiteiten zien die u niet vertrouwt, neem dan contact op met de politie. Want het voorkomen van diefstal doe je samen.